Bułka wrocławska

4.51 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bułka wrocławska w starym, dobrym stylu, czyli taka, jaką pamiętam z dzieciństwa kupowaną w pobliskiej piekarni. Smakuje z dżemem, serem lub wędliną. Zapakowana do piknikowego koszyka znajdzie wielu amatorów.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 600 g
    świeże drożdże - 16 g
    ciepłe mleko - ¾ szk.
    ciepła woda - 200 ml
    olej rzepakowy - 3 łyżki
    sól - 1 łyżeczka
    cukier - 1 łyżeczka
    DO POSMAROWANIA:
    ciepła woda – ¼ szk.
    cukier - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bagietka

Bułka wrocławska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułka wrocławska 1. Do niewielkiej miseczki wkładam drożdże posypane łyżeczką cukru. Gdy drożdże będą płynne, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Odstawiam do podrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe, łączę je z pozostałymi składnikami i wyrabiam robotem, początkowo na wolnych obrotach, a następnie na najwyższych. Długo i dokładnie wyrobione ciasto odstawiam w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 90 minut do wyrośnięcia.
  • Bułka wrocławska 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, a następnie dzielę na dwie części i formuję 2 bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem i smaruję je letnią wodą z cukrem.
  • Bułka wrocławska 4. Na dno nagrzanego go temperatury 230°C piekarnika wlewam pół szklanki wody, następnie wkładam blaszkę z bułkami. Piekę 10 minut w temperaturze 230°C, następnie obniżam ją do 210°C i piekę jeszcze 20-25 minut. Upieczone, jeszcze gorące bułki ponownie smaruję wodą z cukrem i wstawiam do wyłączonego piekarnika na 3 minuty. Następnie wyjmuję i przekładam na kratkę kuchenną do przestygnięcia.
  • 5. *przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków, tutaj podaję swoją nieznacznie zmienioną wersję.

Porady

Dzięki temu, że bułki pieczone są w naparowanym piekarniku i są posmarowane wodą z cukrem, mają rumianą i chrupiącą skórkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować