Domowa drożdżowa bułka

4.42 (214 ocen)

Pyszna domowa bułka, idealna na śniadanie. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje np. z domowym dżemem porzeczkowym, ale nie tylko.

Składniki:

  • Składniki:(na blaszkę o wymiarach ok. 40x15)
    0,5 kg mąki pszennej,
    2 szklanki mleka,
    ½ kostki drożdży,
    1 jajko,
    4 łyżki oleju,
    4 łyżki cukru,
    ½ opakowania cukru waniliowego (10 g),
Wystaw ocenę:

4.42 (214 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Domowa drożdżowa bułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem (nie gotowanym), odstawiamy na 10-15 min, gdy podrosną wlewamy do przesianej mąki. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
    Ciasto wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 min (do suchego patyczka).
    Smacznego!

Porady

Gęstość ciasta powinna być taka jak na pierogi :) Temperaturę i czas pieczenia najlepiej dostosować do swojego piekarnika. Po upieczeniu warto zostawić jeszcze ciasto na pewien czas w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Mąkę pszenną można zamienić na maki pszenną pełnoziarnistą lub pomieszać :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować