Bułka turecka

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Te bułeczki są bardzo znane w Łodzi, w której obecnie mieszkam. Najlepsze są posmarowane wyłącznie masłem. Swój smak zawdzięczają dwóm głównym składnikom: melasie oraz kawie zbożowej. Jeśli macie trudności z dostaniem melasy w sklepie to zastąpcie ją ostatecznie miodem. Miód niestety nie da tego samego efektu wizualnego i smakowego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 500g mąki pszennej,
    • 4 łyżeczki kawy zbożowej np. Inki,
    • 7g suszonych drożdży (1 i ½ łyżeczki),
    • 1 łyżeczka soli,
    • 2 łyżki masła (około 50g),
    • 330ml mleka,
    • 1/3 szklanki melasy,
    • 100g rodzynek,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułka turecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, kawę zbożową, rodzynki i mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i melasę. Podgrzewamy je chwilkę, aby składniki się rozpuściły. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5h (do podwojenia objętości).
    Po tym czasie ciasto odgazowujemy i krótko wyrabiamy, Dzielimy je na 12 równych części. Formujemy 12 okrągłych bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do napuszenia.
    W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka.
    Bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem tuż przed pieczeniem. Pieczemy je około 20 minut.
    Życzę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Melasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować