Bułeczki "krupczatki"

  • wyświetlono: 4825 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Bułki są lekko kruche z bardzo chrupiącą skórką. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami.

IMG_3480

Składniki

500 g mąki krupczatki
op. drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szkl mleka
3 łyżki masła

jajko+ sezam do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki "krupczatki"

  • 1. Wszystkie suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Mleko podgrzać z masłem i lekko ciepłe wlać do miski z suchymi składnikami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, uformować małe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem i piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniadrożdżowesezamdrożdżekanapkiśniadaniebułeczkibułkipieczywomąka krupczatka

Komentarze

Podobne przepisy

Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem

Dodane przez: BABECZKA 35

Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem

Uwielbiamy bagietki czosnkowe,...

Drożdzowy chleb z makiem i mąką krupczatką

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący...

Maślane bułki

Dodane przez: Lana098

Bułeczki

Miękkie maślane bułki

Bułeczki pizzowe

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Bułeczki pizzowe

Pyszne bułeczki z ciasta na pizzę...

Bułeczki

Dodane przez: LucyG

Bułeczki

Szybkie i proste w przygotowaniu......

Bułki

Dodane przez: Mniam1

Bułeczki tygryski

Pszenne bułeczki z niezwykle efektowną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE