REKLAMA

Bułeczki z węgierskim leczo

wyświetlono: 3059 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Uwielbiam kuchnię węgierską za jej pomidorowo-paprykowe smaki. Któż z nas nie zna i nie lubi leczo? Zamknęłam ten znany i lubiany smak w drożdżowej bułeczce. Bułeczki świetnie smakują na ciepło i na zimno, zatem możemy je zabrać do szkoły, pracy, na piknik lub zjeść na obiad czy kolację.

opublikowany: 17.09.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 10g suszonych drożdży,
    • 3 i ½ szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 jajko,
    • 1 szklanka letniej wody,
    • 1/3 szklanki oleju,
    • NADZIENIE:
    • 250g cienkiej kiełbasy,
    • 3 czerwone papryki,
    • 1 duża cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 2-2,5 łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Cukier,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko+1 łyżka mleka,
    • Słodka papryka,
    • Olej do smażenia,
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Bułeczki o smaku węgierskiego leczo 1. NADZIENIE: Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę wielkości kostek kiełbasy.
  • Bułeczki o smaku węgierskiego leczo 2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz kiełbasę. Smażymy razem kilka minut aż kiełbasa się zarumieni, a cebula zeszkli. Wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, podlewamy odrobiną wody i mieszamy.
  • Bułeczki o smaku węgierskiego leczo 3. Dodajemy paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Papryka powinna troszkę zmięknąć, ale nadal pozostać jędrna. Tak przygotowane nadzienie studzimy.
  • Bułeczki o smaku węgierskiego leczo 4. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy.
  • Bułeczki o smaku węgierskiego leczo 5. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut.
  • Bułeczki o smaku węgierskiego leczo 6. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
  • Bułeczki o smaku węgierskiego leczo 7. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 10 części (po około 87g każda).
  • Bułeczki o smaku węgierskiego leczo 8. Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na placek wykładamy porcję farszu i zlepiamy placka ponownie formując kulę.
  • Bułeczki o smaku węgierskiego leczo 9. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je szczyptą słodkiej papryki. Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Porady

1) Bułeczki przed pieczeniem możemy dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera. 2) Zamiast 1 papryki można dodać 1 małą cukinię. 3) Do nadzienia możemy dodać również 100g boczku. Należy go przysmażyć razem z kiełbasą.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magda_Z indeks

Paprykowe leczo z kiełbasą

Pyszne, łatwe w przygotowaniu i niesamowicie sycące danie jednogarnkowe.

kategoria: ketchupy Dania główne sos pomidorowy Dania jednogarnkowe leczo opublikowany: 23.06.2015 | wyświetlono: 9173 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: kasiunia860 Moje zdjęcie

LECZO Z RYŻEM

Pożywne i syte leczo z ryżem. Polecam świetne na obiad lub podwieczorek.

kategoria: Dania główne leczo opublikowany: 25.08.2017 | wyświetlono: 10614 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Danuta2519445 Danuta2519445

Kluski z gulaszem węgierskim

Potrawa idealna na obiad jak również na kolację.

kategoria: Kluski opublikowany: 26.03.2014 | wyświetlono: 2494 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE