Leczo

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cukinia z działki, aromatyczne pomidory i kolorowa papryka to idealny zestaw do przygotowania leczo. U mnie obowiązkowo z kiełbasą, która nadaje daniu wspaniałego smaku. Kocham to zestawianie od najmłodszych lat, a najbardziej doceniłam podczas pobytu na Węgrzech, gdzie serwowano je w rozmaitych kombinacjach. Leczo to szybkie w przygotowaniu, pożywne i pyszne danie dla całej rodziny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 duża cukinia
    - 2 czerwone papryki
    - 1 żółta papryka
    - 3 duże pomidory
    - 1 duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 300 g kiełbasy drobiowej
    - olej do smażenia

    PRZYPRAWY:
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 1 łyżeczka papryki wędzonej
    - 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    - 1 łyżeczka oregano
    - 0,5 łyżeczki majeranku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Leczo Gulasz Gulasz węgierski

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania).
  • 2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
  • 3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.

    * Jeśli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.

    Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami - świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Porady

Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować