Budyń rabarbarowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Budyń, nie raz przygotowuję go dla dzieci, kiedy już na nic nie mają ochoty. Ale nie ten- ten jest wyjątkowy, bo przygotowany ze świeżego rabarbaru.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g obranego rabarbaru
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mleka
    4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić cukrem)

    Mus truskawkowy:

    100g mrożonych truskawek
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki syropu klonowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy syrop klonowy lub cukier i 2 łyżki wody. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut, a następnie miksujemy. Do owoców dodajemy połowę mleka, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia. W drugiej części mleka mieszamy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na gotujący mus i po ok 2 minutach ściągamy z gazu. Nakładamy do pucharków.

    Truskawki wraz z syropem klonowym przekładamy do garnka z grubym dnem, smażymy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy truskawki rozpadają się dodajemy jogurt i miksujemy wszystko na gładki mus. Nakładamy na delikatnie przestudzony budyń. Podajemy od razu lub schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować