Dżem rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka najlepiej z grubym dnem. Następnie wsypujemy cukier i wyciskamy sok z trzech cytryn.
Tak przygotowany rabarbar wstawiamy na średni ognień. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy ognień do minimum. Dżem rabarbarowy musi wyparować jak największą ilość wody. Gotujemy tak około 2 godzin.
Dżemu należy pilnować aby się nie przypalił. Od czasu do czasu mieszamy. Sprawdzamy gęstość dżemu, w zależości od tego jaki jest rabarbar, dżem może już po jednej godzinie być odpowiedni do przełożenia do słoików.
Po tym jak już dżem rabarbarowy nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji, gorący przekładamy do słoików i zakręcamy.
Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i osuszone.
Dżem przekładamy łyżką lub chochlą w zależności jakie mamy słoiki.
Uważamy przy tym aby się nie oparzyć, dżem jest bardzo gorący i kleisty.
Tak przygotowanie słoiki pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję w piekarniku.
Wkładam słoiki na środkową półkę piekarnika. Ustawiam temperaturę 120 stopni góra dół bez termoobiegu.
Pasteryzuję 20 minut. Gorące słoiki wyjmuję i stawiam dodatkowo do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Dżem rabarbarowy przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Porady
Taki dżem z rabarbaru to świetny dodatek do przeróżnych ciast, naleśników, placków, gofrów i innych smakołyków.
Komentarze