Rabarbarowy tercet

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rabarbarowy tercet to deser delikatny, obłędnie kremowy serowy spód przykryty lekkim, kwaskowatym musem i słodką waniliową pianką tworzy fantastyczną całość , której nikt, absolutnie nikt się nie oprze! Ciasto rozpływa się w ustach! Będziecie zachwyceni!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    SPÓD:

    * herbatniki "szkolne" - 20 szt

    MASA SEROWA:

    * twaróg wiaderkowy ( gęsty, dobrej jakości ) - 800 g

    * śmietana kremówka 36% - 250 ml

    * jajko M - 3 szt

    * cukier drobny do wypieków - 1 szkl = 250 ml

    * mąka ziemniaczana - 1 pełna łyżka

    MUS RABARBAROWY:

    * świeży rabarbar - 850 g

    * cukier - 100 g

    * żelatyna spożywcza - 15 g

    * śmietana kremówka 36% - 400 ml

    PIANKA WANILIOWA:

    * śmietana kremówka 36% - 350 ml

    * cukier puder - 2-3 łyżki

    * laska wanilii ( ziarna ) lub ekstrakt lub cukier z wanilią - do smaku

    * żelatyna spożywcza - 1 pełna łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rabarbarowy tercet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    SPÓD:

    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki.

    Możemy zrobić też cienki blat z kruchego ciasta.

    Uwaga!

    Polecam delikatnie posmarować papier masłem i przykleić je - inaczej mogą pofrunąć do góry przy zalewaniu masą serową.

    MASA SEROWA:

    Do misy wkładamy ser, dodajemy śmietanę, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną - miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

    Wylewamy na ciastka, pieczemy góra dół w temperaturze 170C przez ok. 40-45 minut ( do ścięcia i zezłocenia ).

    Całkowicie studzimy.

    MUS RABARBAROWY:

    Rabarbar zasypujemy cukrem, gotujemy kilkanaście minut do rozpadnięcia.

    Po tym czasie blendujemy.

    Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy dokładnie, wlewamy do rabarbaru.

    Dostawiamy do wystudzenia, ale nie tężenia!

    Po wystudzeniu ubijamy śmietanę na puch, dodajemy 2 łyżki rabarbaru, mieszamy, a następnie dodajemy całość śmietany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

    Wylewamy na zimny sernik.

    Wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.

    PIANKA WANILIOWA:

    Żelatynę zalewamy niewielką ilością wrzątku, mieszamy.

    Śmietanę ubijamy na puch dodając pod koniec ziarna wanilii ( lub inny dodatek smakowy ) i cukier puder.

    Wlewamy żelatynę ( hartując oczywiście wcześniej ) .

    Całość wylewamy na schłodzony rabarbarowy mus.

    Tworzymy delikatne wzorki np. widelcem.

    Chłodzimy przez noc.

    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować