Rabarbarowy tercet

  • wyświetlono: 496 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rabarbarowy tercet to deser delikatny, obłędnie kremowy serowy spód przykryty lekkim, kwaskowatym musem i słodką waniliową pianką tworzy fantastyczną całość , której nikt, absolutnie nikt się nie oprze! Ciasto rozpływa się w ustach! Będziecie zachwyceni!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 30 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* herbatniki "szkolne" - 20 szt

MASA SEROWA:

* twaróg wiaderkowy ( gęsty, dobrej jakości ) - 800 g

* śmietana kremówka 36% - 250 ml

* jajko M - 3 szt

* cukier drobny do wypieków - 1 szkl = 250 ml

* mąka ziemniaczana - 1 pełna łyżka

MUS RABARBAROWY:

* świeży rabarbar - 850 g

* cukier - 100 g

* żelatyna spożywcza - 15 g

* śmietana kremówka 36% - 400 ml

PIANKA WANILIOWA:

* śmietana kremówka 36% - 350 ml

* cukier puder - 2-3 łyżki

* laska wanilii ( ziarna ) lub ekstrakt lub cukier z wanilią - do smaku

* żelatyna spożywcza - 1 pełna łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Rabarbarowy tercet

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    SPÓD:

    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki.

    Możemy zrobić też cienki blat z kruchego ciasta.

    Uwaga!

    Polecam delikatnie posmarować papier masłem i przykleić je - inaczej mogą pofrunąć do góry przy zalewaniu masą serową.

    MASA SEROWA:

    Do misy wkładamy ser, dodajemy śmietanę, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną - miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

    Wylewamy na ciastka, pieczemy góra dół w temperaturze 170C przez ok. 40-45 minut ( do ścięcia i zezłocenia ).

    Całkowicie studzimy.

    MUS RABARBAROWY:

    Rabarbar zasypujemy cukrem, gotujemy kilkanaście minut do rozpadnięcia.

    Po tym czasie blendujemy.

    Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy dokładnie, wlewamy do rabarbaru.

    Dostawiamy do wystudzenia, ale nie tężenia!

    Po wystudzeniu ubijamy śmietanę na puch, dodajemy 2 łyżki rabarbaru, mieszamy, a następnie dodajemy całość śmietany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

    Wylewamy na zimny sernik.

    Wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.

    PIANKA WANILIOWA:

    Żelatynę zalewamy niewielką ilością wrzątku, mieszamy.

    Śmietanę ubijamy na puch dodając pod koniec ziarna wanilii ( lub inny dodatek smakowy ) i cukier puder.

    Wlewamy żelatynę ( hartując oczywiście wcześniej ) .

    Całość wylewamy na schłodzony rabarbarowy mus.

    Tworzymy delikatne wzorki np. widelcem.

    Chłodzimy przez noc.

    Pycha!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikRabarbarpiankaowoceciasto z rabarbaremsernik z owocamisernik z rabarbaremsernik z piankąrabarbarowy tercet

Komentarze

Podobne przepisy

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Rabarbarowy powiew świeżości.

Rabarbarowe ciasto z bezą

Dodane przez: ewiczka2304

Rabarbarowe ciasto z bezą

Sezon rabarbarowy czas zacząć -...

Ciasto ucierane z rabarbarem

Dodane przez: alaaa

Ciasto ucierane z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa więc u mnie...

Bezowiec z rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Bezowiec z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem pamiętam...

rabarbarowy zawrót głowy

Dodane przez: bpuzio

Rabarbarowiec - ciasto z rabarbarem

rabarbarowy zawrót głowy. mam własny...

Kruche ciasto z rabarbarem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Ponieważ sezon rabarbarowy już...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE