Budyń marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gęsty i aksamitnie kremowy, przyjemnie słodki i tak smakowicie pachnący. Mnie najbardziej smakował lekko ciepły, ale być może na zimno również jest pyszny - nie dane mi było jednak tego sprawdzić;)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250ml mleka
    1 marchew (ok 150g)
    1-2 kostki białej lub karmelowej czekolady
    0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z pomarańczy
    2 łyżeczki dżemu pomarańczowego
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać, pokroić w półtalarki. 200ml mleka zagotować, do mleka dodać marchew i skórkę pomarańczy, gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Mleko z marchewką zmiksować blenderem na gładki krem, dodać czekoladę i wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła.
    Mus mleczno-marchewkowy ustawić na małym ogniu. Pozostałe mleko połączyć z mąką ziemniaczaną, wlać do musu, mieszać, aż zacznie bulgotać i powstanie gładki jednolity budyń. Budyń przełożyć do miseczek, na wierzchu każdego wyłożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego, oprószyć cynamonem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować