Gęsty i aksamitnie kremowy, przyjemnie słodki i tak smakowicie pachnący. Mnie najbardziej smakował lekko ciepły, ale być może na zimno również jest pyszny - nie dane mi było jednak tego sprawdzić;)
Budyń marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, pokroić w półtalarki. 200ml mleka zagotować, do mleka dodać marchew i skórkę pomarańczy, gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Mleko z marchewką zmiksować blenderem na gładki krem, dodać czekoladę i wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła.
Mus mleczno-marchewkowy ustawić na małym ogniu. Pozostałe mleko połączyć z mąką ziemniaczaną, wlać do musu, mieszać, aż zacznie bulgotać i powstanie gładki jednolity budyń. Budyń przełożyć do miseczek, na wierzchu każdego wyłożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego, oprószyć cynamonem.
Smacznego!
Komentarze