Dżem Rabarbarowy

  • wyświetlono: 790 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dżem rabarbarowy to jeden z tych dżemów które bardzo łatwo i szybko idzie przygotować samemu w domu. Oczywiście ilość cukru dostosujcie do swoich upodobań ;)

gotowanietoproste
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1200 g rabarbaru przed obraniem
400-500 g cukru
sok z 1/2 cytryny (ewentualnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem Rabarbarowy

  • 1. 1. Rabarbar myje, obieram i kroje na mniejsze kawałki (nie którzy nie obierają). Następnie zasypuje go cukrem i na jakieś 30 minut do godziny odstawiam aż trochę puści sok.
    2. Po tym czasie włączam gaz i zaczynam gotowanie na małym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny. Rabarbar gotujemy do całkowitego rozpadnięcia się i zagęszczenia dżemu.
    U mnie trwało to coś około 35 minut, może trwać to też dłużej, ważne aby dżem się zagęścił.
    Gotowy przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zkręcamy i odstawiamy do góry dnem na około 30 minut. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Rabarbardżem z rabarbarudżem rabarbarowyz cytrynąbez żelfiksuz sokiem cytrynowym

Komentarze

Podobne przepisy

Chutney rabarbarowy

Dodane przez: anemon

Chutney rabarbarowy

Chutney rabarbarowy, to lekko kwaśny,...

Mus rabarbarowy

Dodane przez: LenaGotuje

Mus rabarbarowy

Świetny dodatek do deserów, naleśników,...

Rabarbarowy chutney

Dodane przez: PolskaGotuje

rabarbarowy chutney

Będzie idealny do mięs czy serów....

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

Dżem agrestowy

Dodane przez: Iwona75

Dżem agrestowy

Gęsty, słodki dżem z agrestu. Jest...

Dżem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dżem brzoskwiniowy

Warto poświęcić trochę czasu i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE