Brzoskwiniowa chmurka.

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne warstwowe ciacho, brzoskwiniowa chmurka nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. Ciasto nie jest skomplikowane, a jest warte grzechu. Kruchy spód, warstwa brzoskwiń z galaretką, bita śmietana z mascarpone, a całość zwieńczona kruchym ciastem z bezą. W okresie letnim polecam to ciacho z truskawkami, wiśniami, malinami każda z tych wersji posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Ciasto

    3 szkl. mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szkl. cukru pudru
    250 g masła lub margaryny
    5 żółtek

    Beza

    5 białek
    1 szkl. drobnego cukru kryształu
    1 szczypta soli

    Galaretka

    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1 szkl. syropu z brzoskwiń
    4 szkl. wrzącej wody
    3 opakowania galaretki brzoskwiniowej

    Krem

    330 ml śmietany kremówki 30 %
    500 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z galaretka

Brzoskwiniowa chmurka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodaj żółtka i posiekaj nożem. Następnie zagnieć szybko ciasto.
    Podziel je na 2 części. Jedną zawiń w folię i schowaj do lodówki, a drugim kawałkiem ciasta wylep blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Piec w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylep drugą blaszkę ciastem z lodówki, również po nakłuwaj.
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłóż na surowe ciasto, rozsmaruj równomiernie i wrzuć do nagrzanego piekarnika. Piecz w 160°C ok. 30 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Galaretki rozpuść we wrzątku, wlej syrop z brzoskwini, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
    Brzoskwinie z puszki pokrój w drobną kostkę i pozostaw na durszlaku do obcieknięcia, gdy galaretka zacznie tężeć wrzuć pokrojone brzoskwinie z durszlaka i dobrze wymieszaj, następnie wylej na kruchy spód i wstaw do lodówki na 2 – 3 godz. żeby galaretka dobrze ściągnęła.
    Śmietankę i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku.
    Składanie ciasta:
    – ciasto kruche
    – galaretka z brzoskwiniami
    – krem
    – ciasto kruche z bezą .
    Złożone ciasto włóż do lodówki najlepiej na całą noc., żeby kruche ciasto zmiękło, a smaki się przegryzły.
    Smacznego!!!

Porady

1 szkl. = 250 ml. Do kremu opcjonalnie możesz dodać żelatynę, żeby był bardziej sztywny (ok. 5 łyżeczek na pół szkl. wody). Bezę możesz posypać płatkami migdałowymi. W sezonie letnim polecam to ciacho z truskawkami, wiśniami, malinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować