Brzoskwiniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier.
Wymieszać i dodać margarynę, posiekać nożem, na koniec wbić żółtka i wszystko
zagnieść. Tak przygotowanym ciastem wykleić blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Można też zrobić z ciasta kulę, schłodzić i dopiero wyłożyć na blaszkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.
2.Kiedy ciasto lekko przestygnie ściągnąć z blaszki razem z papierem, a w tej samej blaszce przygotować bezę.
Białka ubić z solą, następnie cały czas ubijając dodawać partiami cukier.
Ubijać, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie
wymieszać łyżka.
Pianę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać powierzchnię.
Bezę suszyć w temperaturze 130 stopni z termoobiegiem przez godzinę.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę jeszcze przez
20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i delikatnie ściągnąć z blaszki.
3.Przygotować galaretkę.
Do naczynia wlać 3,5 szklanki gorącej wody, wsypać galaretki i wymieszać żeby
się rozpuściły. Zostawić do przestudzenia. Do wystudzonej galaretki dodać
pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać. Wstawić do lodówki i zostawić,
aż zacznie tężeć.
Na blaszce ułożyć ciasto kruche, następnie wylać tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
4.Przygotować masę śmietanową.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do przestudzenia.
Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Łyżkę masy dodać do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie żelatynę dodawać stopniowo do ubitej śmietany i cały czas ubijać, tak żeby żelatyna dobrze połączyła się z masą.
Masę śmietanowa wyłożyć na galaretkę.
5.Na masę śmietanowa delikatnie ułożyć bezę i lekko docisnąć.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze