Brzoskwiniowa chmurka

4.41 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto ma cztery warstwy, ciasto kruche, galaretka z owocami, masa śmietanowa
a wszystko przykryte chrupiąca bezą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Kruche ciasto:
    4 żółtka
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
    4 białka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1 pełna łyżka maki ziemniaczanej

    Galaretka z owocami:
    1 puszka brzoskwiń
    3 galaretki brzoskwiniowe
    3,5 szklanki wody

    Masa śmietanowa:
    500 ml. śmietanki 30 %
    250 g. serka mascarpone
    1 łyżka żelatyny
    1/4 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.41 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Brzoskwiniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brzoskwiniowa chmurka. 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier.
    Wymieszać i dodać margarynę, posiekać nożem, na koniec wbić żółtka i wszystko
    zagnieść. Tak przygotowanym ciastem wykleić blaszkę wyłożoną papierem
    do pieczenia. Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
    Można też zrobić z ciasta kulę, schłodzić i dopiero wyłożyć na blaszkę.
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.
  • Brzoskwiniowa chmurka. 2. Kiedy ciasto lekko przestygnie ściągnąć z blaszki razem z papierem, a w tej samej blaszce przygotować bezę.
    Białka ubić z solą, następnie cały czas ubijając dodawać partiami cukier.
    Ubijać, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie
    wymieszać łyżka.
    Pianę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać powierzchnię.
    Bezę suszyć w temperaturze 130 stopni z termoobiegiem przez godzinę.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę jeszcze przez
    20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i delikatnie ściągnąć z blaszki.
  • Brzoskwiniowa chmurka. 3. Przygotować galaretkę.
    Do naczynia wlać 3,5 szklanki gorącej wody, wsypać galaretki i wymieszać żeby
    się rozpuściły. Zostawić do przestudzenia. Do wystudzonej galaretki dodać
    pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać. Wstawić do lodówki i zostawić,
    aż zacznie tężeć.
    Na blaszce ułożyć ciasto kruche, następnie wylać tężejącą galaretkę.
    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  • Brzoskwiniowa chmurka. 4. Przygotować masę śmietanową.
    Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do przestudzenia.
    Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Łyżkę masy dodać do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie żelatynę dodawać stopniowo do ubitej śmietany i cały czas ubijać, tak żeby żelatyna dobrze połączyła się z masą.
    Masę śmietanowa wyłożyć na galaretkę.
  • Brzoskwiniowa chmurka. 5. Na masę śmietanowa delikatnie ułożyć bezę i lekko docisnąć.
    Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować