Brzoskwiniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na ok. 25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu zdjąć papier i wystudzić.
2.Krem:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę ubić z mascarpone, pod koniec dodać cukier puder. Następnie dodać 1-2 łyżki ubitej śmietany do wystudzonej żelatyny, dokładnie mocno wymieszać i delikatnie wlewać do śmietany cały czas ubijając. Na koniec czekoladę dodać do śmietany i wymieszać.
3.Brzoskwinie odsączyć i pokroić na plasterki. Część soku odłożyć do nasączenia biszkoptu. Resztę uzupełnić gorącą wodą do 800 ml, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i wystudzić.
4.Ciasto:
Biszkopt (można odciąć spieczoną górę) nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na to rozłożyć krem, włożyć do lodówki na około 15 minut do zastygnięcia. Następnie ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na min. 2h, najlepiej na całą noc.
Komentarze