Brzoskwiniowa fantazja

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone wymieszany z kawałkami czekolady, do tego brzoskwinie zatopione w galaretce... pychota :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt (forma 25x38):
    4 jajka M
    pół szklanki cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    600 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone toffi
    100 g czekolady deserowej
    cukier puder do smaku
    5 łyżeczek żelatyny
    130 ml gorącej wody

    Dodatkowo:
    1 duża puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Brzoskwiniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na ok. 25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu zdjąć papier i wystudzić.
  • 2. Krem:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę ubić z mascarpone, pod koniec dodać cukier puder. Następnie dodać 1-2 łyżki ubitej śmietany do wystudzonej żelatyny, dokładnie mocno wymieszać i delikatnie wlewać do śmietany cały czas ubijając. Na koniec czekoladę dodać do śmietany i wymieszać.
  • 3. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na plasterki. Część soku odłożyć do nasączenia biszkoptu. Resztę uzupełnić gorącą wodą do 800 ml, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i wystudzić.
  • Brzoskwiniowa fantazja 4. Ciasto:
    Biszkopt (można odciąć spieczoną górę) nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na to rozłożyć krem, włożyć do lodówki na około 15 minut do zastygnięcia. Następnie ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na min. 2h, najlepiej na całą noc.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować