Fajna chrupiąca przekąska imprezowa. Szybka, prosta do zrobienia. Z jajkiem z boczniakami w roli głównej. Zapewniam że na jednej się nie skończy. Idealne na imprezę jako przekąska.
Bruschetta z boczniakami i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto:
Do wysokiego pojemnika przekładam listki bazylii, dodaję orzechy, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek. Oliwę dolewam stopniowo i patrzę jaką konsystencję ma pesto. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
Boczniaki posypuję solą, pieprzem i smażę na oleju.
W każdej kromce chleba robię wgłębienie na jako. Wbijam jajko, układam pomidorka koktajlowego, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około 15 minut aż jajko lekko się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika smaruję pesto i układam boczniaka, kawałek sera. Dekoruję bazylią, posypuję pieprzem czerwonym.
Komentarze