Bruschetta

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiąca przekąska idealna na śniadanie lub kolację. Przysmak doskonały uwielbiany nie tylko przez Włochów

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pieczywo ciabatta, zwykła bułka lub bagietka
    Pomidory 6 sztuk
    Czosnek 2 ząbki
    Świeża bazylia / pół pęczka
    Oliwa z oliwek 1/4 szklanki
    Sól , pieprz
    Parmezan lub gorgonzolla, kozi, mozarella / 50 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bruschetta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórki pomidorów parzymy gorącą wodą aby lepiej zeszły, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną bazylię.
    Na rozgrzaną na patelni oliwę dodajemy wyciśnięty czosnek , pomidory i bazylię.
    Smażymy kilkanaście sekund.
    Kroimy pieczywo, ząbkiem czosnku nacieramy grzanki z jednej lub z dwóch stron, polewamy odrobiną oliwy. Układamy pomidory , posypujemy serem i opiekamy piekarniku w 180 stopniach do momentu roztopienia sera. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Po upieczeniu ozdabiamy bazylią. Podajemy od razu. Smacznego :)

Porady

Do bruschetty można dodać szynkę parmeńską, lub inne suszone wędliny, a upieczoną zamiast bazylii ozdobić rukolą. Pieczywo możemy również wcześniej podpiec w piekarniku, tosterze lub grillu , natrzeć czosnkiem , niewielką ilością oliwy ,a następnie nałożyć pomidory już bez sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować