Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami

4.5 (151 ocen)

  • 50 min

Wszystkie składniki to idealna kompozycja smakowa.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (podwójna; mała)
    3 jajka
    1 papryka czerwona (średnia)
    2 garście fasolki szparagowej
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki pestek dyni (prażonych)
    2 łyżki pestek słonecznika (prażonych)
    curry
    papryka słodka i ostra
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
    2-3 łyżki majonezu
    Grzanki:
    3 kromki pieczywa
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Pesto Grzanki

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vib2yy 1. Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
    Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    (Powinno być zarumienione.)
    Następnie kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do większej miski.
  • image-0540303 2. Na tej samej patelni przygotować grzanki.
    Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie pozostałego (po kurczaku) oleju.
    (Na małym ogniu, aby grzanki były złote i wysuszone.)
  • image-03ocsp9 3. W międzyczasie ugotować fasolkę (w osolonej wodzie; al dente) oraz jajka - na twardo.
    Fasolkę pokroić na 3-4 części, a jajka z papryką w drobną kostkę.
  • image-1nj9c2k 4. Wszystkie składniki dodać do kurczaka i połączyć ze szczypiorem oraz majonezem.
    Sałatkę doprawić do smaku i schłodzić w lodówce.
  • 5. Przed podaniem (*) wymieszać z pestkami i posypać grzankami.

Porady

(*) Jeśli wcześniej dodamy pestki - staną się miękkie i nie będą chrupiące. Chyba, że ktoś takie lubi. Nasiona powinny być uprażone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kurczak Papryka Pestki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować