To zamknięty smak wiosennej botwinki z młodym czosnkiem i aromatycznym koperkiem w słoiku, by cieszyć się tym fantastycznym smakiem przez jesienne i zimowe dni.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 słoików o pojemności ok. 500 ml
2 duże pęczki botwinki
duży pęczek koperku
12 dużych ząbków czosnku – po 2 ząbki na 1 słoik
6 liści laurowych – po 1 listek na słoik
12 ziaren ziela angielskiego – po 2 ziarenka na słoik
zalewa:
2,5 l wody
3 bardzo płaskie łyżki soli
3 łyżki cukru
10 łyżek octu 10%
Botwinka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki i pokrywki wyparzamy i układamy na ściereczkę by obciekły.
Składniki na zalewę dajemy do garnka – mieszamy i zagotowujemy, po czym gasimy i odstawiamy by przestygła. Botwinkę dokładnie myjemy a czosnek obieramy. Umyte liście botwinki wraz z łodygami pokrój na 1 cm kawałeczki ( lub jak wolisz mniejsze lub większe kawałeczki ). Młode buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2.Do wyparzonych słoików na spód daj po 3 łyżki utartych buraczków a następnie uzupełnij posiekaną botwinką. Następnie do każdego słoika daj po 2 ząbki czosnku – przekrój je na pół lub cztery części, dodaj po 1 liściu laurowym oraz po dwa ziarenka ziela angielskiego. Na sam wierzch każdego słoika daj posiekany koperek a następnie zalej przestygniętą zalewą zostawiając ok. 1 cm miejsca od góry.
3.Zakręć porządnie słoiki i ustaw je w garnku wypełnionym wodą - woda w garnku powinna sięgać maksymalnie do 2/3 wysokości a na spód daj ściereczkę. Zakryj pokrywką i pasteryzuj na średnik ogniu ok. 20 min. od momentu zawrzenia wody. Po tym czasie wyciągnij i ustaw do góry dnem.
4.Kiedy przestygną odwróć je i zanieś do spiżarni lub piwnicy.
Komentarze