botwinka na zimę

4.5 (190 ocen)

Kto powiedział, że botwinka jest zupą sezonową? Zamknij jej smak w słoiku i delektuj się jej smakiem w zimę !!

Składniki:

  • Botwina
    marchew młoda ( ok 3-4)

    Na 1,5 l zalewy:
    1,5 gorącej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka octu
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Przetwory

Botwinka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Burczaki i marchew obierammy
  • 2. Buraki z botwiny kroimy w plasterki wraz z łodygami i liśćmi które kroimy w paski.
    Marchew kroimy w plasterki
  • 3. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka
  • 4. Warzywa zalewamy wodą na zalewe tak by zakryło warzywa i delikatnie pływały dodajemy reszte składników zalewy.
    Całość gotujemy 20 min bez przykrycia
  • 5. jeszcze gorące przelewamy do sparzonych słoików. Zakręcamy.
    Pasteryzujemy 15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować