Botwinka w słoikach na zimę

4 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy botwinkę, o tej porze roku jest najlepsza, ale zimową porą też będzie smakować. Udało mi się kupić większą ilość bezpośrednio od działkowicza, wiem, że bez chemii więc co tu myśleć, tym trafem mam botwinkę nawet na zimę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 pęczków świeżej botwinki (pęczek to 4 buraczki z listkami)
    3 płaskie łyżki soli
    3 litry gotowanej wody + do niej 1/3 szklanki octu + 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Przetwory

Botwinka w słoikach na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki odciąć od liści, wszystko dokładnie opłukać, po chwili jak obeschną, buraczki obrać i pokroić w kostkę.
    Liście otrzepać z nadmiaru wody, każdy liść przejrzeć, za duże odrzucić z pozostałych odciąć górną połowę i również wyrzucić. Resztę pociąć, przekładać do miski i każdą warstwę posypywać solą.
    Nałożyć ciasno do słoików, zalać ostudzoną i przyprawioną zalewą, słoiki zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować