Bigos z cukinii

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny i szybki bigos z cukinią w roli głównej i bekonem.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 krótkie kiełbasy ulubione (ja użyłam kiełbasę z karkówką)
    300g chudego bekonu w plastrach
    Sól i świeżo mielony pieprz
    1 puszka siekanych pomidorów
    2 średnie marchewki
    2 średnie cukinie
    1 mała cebula
    1 mały ząbek czosnku
    Odrobina słodkiej i ostrej papryki
    1 łyżeczka siekanego koperku
    2 łyżki oleju +1 łyżka do warzyw
    Pół młodej kapusty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić w mniejsze kawałki, bekon w mniejsze paski. Przesmażyć na oleju do zarumienienia się.
    W żeliwnym garnku rozgrzewam łyżkę oleju, dodaję grubo startą marchewkę i przesmażam chwilę ok 2-3 minuty, aby lekko zmiękła. Następnie dodaję poszatkowaną kapustę, od razu ją solę, aby puściła sok i szybciej zmiękła. Całość mieszam i przesmażam, aż kapusta zmniejszy swoją objętość. Ostatnią dodaję startą cukinię na grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Mieszam całość, dodaję puszkę pomidorów, pieprz i papryki w proszku. Kiedy warzywa puszczą cały sok dodaję przesmażoną kiełbasę z bekonem z tłuszczykiem i duszę do miękkości warzyw. Na koniec daje koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować