Składniki na 2 osoby:
2 cukinie - waga około 800 gr
1 mała cebula
1 mała marchewka
1 małe pętko kiełbaski
1/2 korzenia pietruszki
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonych warzywek bez soli
1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała czerwona papryka - niekoniecznie
sól i pieprz do smaku oraz słodka papryka w proszku
Bigos z cukinii z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać) Kroimy w kostkę. Do garnka w którym będziemy przygotowywać bigos, wlewamy ze dwie łyżki oleju i podsmażamy/szklimy cukinie na nim. Solimy ją oczywiście aby puściła sok w tym czasie.
2.W rondelku zaś szklimy cebulkę. Następnie po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa (marchewkę i pietruszkę) pod koniec smażenia dodajemy pokrojona w kostkę paprykę.
3.Przesmażone warzywa wraz z papryka przekładamy do cukinii, w tym samym czasie kiedy warzywka "zaprzyjaźniają się" z cukinią, podsmażamy kiełbaskę na odrobinie oleju ( ja miałam jeszcze mięso z uda kurczaka wiec tez je podsmażyłam ) Całość dodajemy do cukinii, pamiętając aby co jakiś czas przemieszać zawartość garnka.
4.Po około 10-15 minutach dodajemy nasze pomidory z puszki oraz słodka paprykę i suszone warzywka.
5. Pod sam koniec gotowania dodajemy łyżkę koncentratu ( doprawiamy według własnego smaku ). Gotujemy jeszcze chwilkę, podajemy ze świeżym chlebkiem. smacznego !!
Komentarze