Domowy przecier pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie ma jak to domowy przecier pomidorowy. Idealnie nada się do zupy pomidorowej czy sosów. Będzie pyszny na zimę.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, naciąć, zalać gorącą wodą. Odstawić na około 2-3 minuty, następnie zdjąć z nich skórkę. Pomidory przekroić na pół, wyciąć szypułki, pokroić na większą kostkę. Przełożyć do garnka, gotować na małym ogniu. Kiedy pomidory puszczą sok dodać sól i cukier. Gotować do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Następnie zblendować i dalej gotować ok 15 minut, aż nadmiar wody odparuje z pomidorów. Gorący przecier przelewam do wypażonych słoików, zakręcam i odstawiam na ściereczkę do góry nakrętkami. Zakrywam ściereczkami i trzymam do całkowitego wystudzenia.

Porady

Do przecieru pomidorowego można dodać sproszkowaną ostrą paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidory truskawkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować