Bigos z cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty bigosik z cukinii łatwy w przygotowaniu, smaczny i lżejszy od tradycyjnego bigosu. Taki bigos możemy przyrządzić z różnymi dodatkami.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukinia - 3 sztuki
    marchewka - 1 sztuka
    cebula - 2 sztuki
    kiełbasa cienka - 250 g
    czosnek - 2 ząbki
    papryka czerwona - 2 sztuki
    pomidory - 3 sztuki
    koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
    listki laurowe - 2 sztuki
    ziele angielskie - 3 ziarnka
    sól i pieprz
    olej - 3 łyżki
    woda - 100 ml
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kiełbasę pokroić w pół plastry. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, zrumienić na złoty kolor. Następnie dodać kiełbasę i pozostałe składniki, chwilę razem poddusić. Przełożyć wszystko do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości cukinii. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Bigos podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować