Ryż na mleku

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny i kremowy ryż na mleku z domowymi powidłami śliwkowymi i gorzką czekoladą. Smak mojego dzieciństwa.

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g ryżu arborio
    500ml mleka

    Dodatkowo:
    4 kostki gorzkiej czekolady
    2 łyżki domowych powideł śliwkowych

Ryż na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypać ryż, zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu, często mieszając ok 20 minut, aż ryż zrobi się miękki i kremowy.
    Ugotowany ryż zostawiam na 5 minut pod przykryciem. Do szklanek przekładam po łyżce powideł, ciepły ryż i układam po dwie kostki czekolady i odrobinę powideł. Zostawiam na ok 1-2minuty, aby czekolada się rozpuściła.
    Ryż jest pyszny na ciepło i zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy