Bigos z cukinii

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pamiętam jak przygotowywałam go po raz pierwszy... Nie do końca byłam przekonana co do entuzjastycznej reakcji mojej rodziny, która woli bardziej "normalniejsze" potrawy, ale baaardzo miło się zaskoczyłam. Bigos ten od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (3-4 porcje)
    700-800g cukinii
    250g kiełbasy/mięsa/wędzonego boczku
    150g pieczarek
    1 cebula
    1 marchewka
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    czosnek granulowany
    ostra papryka w proszku
    sól, pieprz
    Ponadto:
    olej do smażenia
    Opcjonalnie:
    1 listek laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną kiełbasę (lub inne mięso) podsmażyć z posiekaną cebulą.
    Dodać startą marchewkę i uprzednio pokrojone pieczarki.
    Całość smażyć do miękkości.
    Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni.
    Bigos poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała) i wymieszać z koncentratem pomidorowym (*).
    Na końcu doprawić czosnkiem, ostrą papryką oraz solą z pieprzem.

Porady

(*) Dodając koncentrat pomidorowy na samym początku bigos można gotować bardzo długo i cukinia cały czas będzie al dente. Wtedy można dorzucić listek laurowy oraz ziele angielskie, co sprawi, że potrawa będzie bardziej aromatyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować