• 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, domowe powidła śliwkowe z węgierek.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3kg śliwek węgierek
    500g cukru
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dobrze umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka z grubym dnem, warstwami przesypać cukrem. Przykryć pokrywką, dusić na bardzo małym ogniu około 4 godziny. Kiedy śliwki puszczą sok trzeba zacząć mieszać od czasu do czasu drewnianą łopatką. Natomiast pod koniec duszenia, po upływie około 3 godzin powidła trzeba mieszać częściej i pilnować, aby się nie przypaliły. Gotować do zgęstnienia. Gorące powidła przełożyć do wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ściereczkami, aby trzymały dłużej ciepło, wtedy mamy dobrze zawekowane słoiki bez potrzeby pasteryzacji. Odkryć dopiero jak całkowicie wystygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować