Pasztet grzybowy z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, osączyć, odstawić do ostygnięcia. Grzyby oczyścić, wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości przez ok.10 -15 minut. Wystudzić. Ugotowane grzyby i wątróbkę zmielić razem z kaszą.
2.Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, Przełożyć do miski, dodać zmieloną kaszę, wątróbkę i grzyby i bułkę tartą. Do tego wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
3.Foremkę keksową o dł.40 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i przełożyć wymieszaną masę.(w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza w masie, należy uderzyć dnem foremki w blat stołu). Wierzch wyrównać, powciskać listki laurowe i wyłożyć wiórki z masła. Pasztet zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze