Pasztet grzybowy z wątróbką

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bezmięsny, delikatny w smaku i bardzo smaczny pasztet. Doskonały na co dzień jak i świąteczny stół.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg świeżych leśnych grzybów ( u mnie borowiki, kozaki, maślaki)

    500 g wątróbki wieprzowej

    2 torebki kaszy gryczanej

    2 jajka 

    10 listków laurowych

    2 cebule

    5 łyżek bułki tartej

    4 łyżki oliwy

    2 łyżki masła

    sól, pieprz

    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet grzybowy z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, osączyć, odstawić do ostygnięcia. Grzyby oczyścić, wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości przez ok.10 -15 minut. Wystudzić. Ugotowane grzyby i wątróbkę zmielić razem z kaszą.
  • 2. Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, Przełożyć do miski, dodać zmieloną kaszę, wątróbkę i grzyby i bułkę tartą. Do tego wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  • pasztet grzybowy z wątróbką 3. Foremkę keksową o dł.40 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i przełożyć wymieszaną masę.(w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza w masie, należy uderzyć dnem foremki w blat stołu). Wierzch wyrównać, powciskać listki laurowe i wyłożyć wiórki z masła. Pasztet zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować