Grzybowy pasztet

4.48 (168 ocen)

  • Łatwy

Pasztet który można przygotować z mrożonych grzybów i dzięki temu Świąteczny stół pachnie lasem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszane grzyby leśne: 1 kilogram
    - masło: 2 łyżki
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - kromki czerstwego chleba: 2 sztuki
    - jajka na twardo: 3 sztuki
    - jajka surowe: 2 sztuki
    - śmietana 12%: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Grzybowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dość drobno posiekać, następnie bardzo krótko obgotować i bardzo dokładnie odcedzić z wody. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, czosnek oraz odcedzone grzyby, dosypać około 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżkę świeżych listków majeranku, dokładnie wymieszać i od czasu do czasu mieszając dusić kilka minut.
  • grzybowy pasztet 2. Uduszone i doprawione grzyby odstawić do przestygnięcia, następnie dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, surowe jajka oraz śmietanę i rozkruszony na okruszki czerstwy chleb, dokładnie wszystko wymieszać,spróbować i dodatkowo jak jest potrzeba doprawić solą i pieprzem( mają być wyraźnie wyczuwalne te przyprawy)
  • grzybowy pasztet 3. Małą foremkę do keksa wyłożyć papierem i napełnić masą grzybową, wygładzić powierzchnię i posypać po wierzchu tymiankiem oraz świeżymi listkami majeranku. Pasztet wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 185st około 50-60 min. Po całkowitym wystudzeniu pokroić w plastry i podawać do pieczywa z dodatkiem ostrych sosów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować