Domowy pasztet z wątróbką

4.47 (171 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przygotowanie tego pasztetu wymaga trochę czasu i pracy, ale warto!. Szkoda tylko że nie robi się go tak szybko jak szybko znika :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:


  • 3 udka
    1/2 kg surowego boczku
    1/2 kg wątróbki drobiowej
    1 kg surowej szynki lub łopatki
    5 jajek
    2 cebule
    1 duża bułka
    2 szklanki bułki tartej
    liść laurowy
    2 ziela angielskie
    pieprz ziarnisty
    sól
    słodka papryka w proszku
    gałka muszkatołowa

Wystaw ocenę:

4.47 (171 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Domowy pasztet z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie oczyść z żółtych błonek ( powodują one gorzki smak) i podsmaż na rozgrzanej patelni, następnie dodaj posiekaną cebulę i jeszcze chwilę smaż aż satnie się szklista. Mięso z szynki i boczek pokrój w większą kostkę, a udka tylko opłucz zimną wodą. Całe mięso przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Kiedy będzie gotowe, wyciągnij na talerz i odstaw do wystygnięcia. .
  • 2. Do miski wsyp bułkę tartą oraz porwaną bułkę zwykłą. Całość zalej wywarem z mięsa tak, aby powstała "papka". Z mięsa usuń wszystkie kości oraz chrząstki. Następnie dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj wcześniej namoczone bułki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Na koniec wbij jajka i dokładnie wymieszaj. W razie gdyby masa mięsna była zbyt gęsta można dolać odrobinę wywaru z mięsa. Gotową masę przełóż do wcześniej wysmarowanych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować