Befsztyk wołowy w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę dzielimy na dwa spore befsztyki. Solimy z obu stron i zostawiamy w lodówce na 1h. Po tym czasie wycieramy płyn ręczniczkiem papierowym. Doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem.
Cebule kroimy w piórka. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia. Doprawiamy soą. Przekładamy do miseczki.
Na patelnię na której smażyliśmy cebule dodajemy nieco oleju i mocno rozgrzewamy. Smażymy polędwice z obu stron na preferowany stopień wysmażenia. Zostawiamy na kilka minut na desce do odpoczynku.
Na patelni na której smażyliśmy mięso układamy przekrojone bułki miąższem do dołu i chwile rumienimy. Bułki pochłoną smaki pozostawione przez mięso i będą chrupiące.
Pieczywo smarujemy cienką warstwa majonezu. Układamy warstwę czerwonego szczawiu i podsmażonej cebulki, a na nią mięso. Całość skrapiamy sosem tabasco. Przykrywamy drugą połową bułki.
Serwujemy z zimnym piwem.
Komentarze