Barszcz ukraiński

4.43 (7 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jedna z naszych ulubionych zup-barszcz z dużą ilością warzyw, sycący i bardzo smaczny.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion:
    -1 pęczek włoszczyzny
    -1 porcja rosołowa z kaczki
    -1 cebula
    -1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    -3 ząbki czosnku
    -3 liście laurowe
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -3 l wody

    Na zupę:
    -1/2 cytryny
    -2 duże buraki
    -1 puszka białej fasoli
    -1 pęczek kopru
    -1 por (biała część)
    -0,3 kg mrożonej zielonej fasolki
    -0,5 kg ziemniaków
    -200 g śmietany 18%
    -2 łyżeczki cukru
    -2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Porcję kaczki zalewamy wodą, zagotowujemy, gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną włoszczyznę i czosnek, ziele, liście, pieprz. Dodajemy opaloną na palniku cebulę. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie wywar przecedzamy i wstawiamy z powrotem na ogień.
  • 2 2. Do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojonego w kostkę jednego buraka oraz cytrynę. Gotujemy 20 minut. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, pokrojony w półplasterki por oraz zieloną fasolkę. Doprawiamy pieprzem, cukrem i przyprawą uniwersalną. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i startego na dużych oczkach pozostałego buraka. Gotujemy 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy śmietanę i dodajemy drobno posiekany koper. Gotujemy minutę i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Biała fasola Włoszczyzna Kaczka Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować