Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję kaczki zalewamy wodą, zagotowujemy, gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną włoszczyznę i czosnek, ziele, liście, pieprz. Dodajemy opaloną na palniku cebulę. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie wywar przecedzamy i wstawiamy z powrotem na ogień.
2.Do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojonego w kostkę jednego buraka oraz cytrynę. Gotujemy 20 minut. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, pokrojony w półplasterki por oraz zieloną fasolkę. Doprawiamy pieprzem, cukrem i przyprawą uniwersalną. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i startego na dużych oczkach pozostałego buraka. Gotujemy 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy śmietanę i dodajemy drobno posiekany koper. Gotujemy minutę i podajemy. Smacznego!
Komentarze