Barszcz ukraiński

4.5 (175 ocen)

Lekko słodki, aromatyczny barszcz ukraiński. Idealny dla miłośników dużej ilości warzyw.

Składniki:

  • -3 duże buraki,
    -1/4 główki kapusty białej,
    -1 marchewka,
    -1 pietruszka,
    -1/2 selera,
    -1 mały por,
    -3 ziemniaki,
    -1 kostka rosołowa,
    -5 łyżek śmietany 30%,
    -3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    -5 łyżek skoncentrowanego barszczu czerwonego lub kwasu buraczanego,
    -vegeta,
    -3 liście laurowe,
    -3 ziela angielskie,
    -pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy dużą ilością wody, dodajemy obranego selera, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości (u mnie około 50-60minut). W tym czasie kapustę drobno szatkujemy, marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce jarzynówce. Pora myjemy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

    Do miękkich buraków, dodajemy resztę warzyw i gotujemy jeszcze przez 15minut.
    Po tym czasie, doprawiamy barszcz koncentratem, skoncentrowanym kwasem i śmietaną.
    Doprawiamy do smaku.

Porady

Aby wzbogacić smak barszczu, pod koniec gotowania dodajemy pół puszki fasoli białej konserwowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kapusta Warzywa Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować