Barszcz ukraiński

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszny i mimo, że bezmięsny bardzo sycący barszcz ukraiński.

profilowe
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

3 średnie buraki czerwone
2 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek pora (około 15cm)
kawałek selera korzeniowego
kawałek kapusty białej
3 średnie ziemniaki
puszka czerwonej lub białej fasoli
szklanka przecieru pomidorowego lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz ukraiński

  • 1. Do dużego garnka wlać około 2l zimnej wody. Ustawić na małym ogniu.
  • 2. Warzywa umyć i obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (seler, marchew, pietruszkę, buraki). Wrzucić do garnka. Następnie dodać posiekaną kapustę, pora oraz przyprawy. Gotować około 30minut.
  • 3. Dodać odsączoną fasolę z puszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać także przecier pomidorowy. Gotować jeszcze około 30 minut.
  • 4. Włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt grecki. Wymieszać. Żeby jogurt się nie zważył najlepiej zahartować go dodając kilka łyżek barszczu i dokładnie wymieszać przed dodaniem do garnka. Zagotować i wyłączyć gaz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

barszcz ukraińskizupa wegetarianskawegetariański barszcz ukraińskizaupa warzywna

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz ukraiński

Dodane przez: Reniutka

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to słodko-kwaśna...

Barszcz ukraiński

Dodane przez: joanna30

Barszcz ukraiński

Dzięki fasolce w puszce zaoszczędziłam...

Barszcz ukraiński

Dodane przez: bietka

Barszcz ukraiński

Niezapomniany smak jeszcze z dzieciństwa

Barszcz Ukraiński

Dodane przez: luna19

Barszcz Ukraiński

Mieszanki barszczu ukraińskiego...

Barszcz ukraiński

Dodane przez: emalitowska

Barszcz ukraiński

Fakt,faktem wymaga więcej zachodu...

image-27fst87

Dodane przez: Di bloguje

Barszcz ukraiński

Nie jest to na pewno wersja oryginalna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE