Bakłażan na cieście francuskim

0 (0 ocen)

Wykwintna,włoska przekąska.Łatwa w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczna.Wymaga niewielkiego nakładu pracy,a efekt...sami oceńcie.

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego
    1 bakłażan średniej wielkości
    250 g mozzarelli
    280 g suszonych pomidorów w oliwie
    świeża bazylia
    oliwa z oliwek
    sól morska
    Pieprz kolorowy
    papryka chilli w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażan na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy,kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm,solimy i pozostawiamy na 30 minut na durszlaku.Następnie odsączamy układając na ręczniku papierowym.Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i grillujemy.Ciasto francuskie dzielimy na 12 równych kwadratów.Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek bakłażana,pomidory i przykrywamy mozzarellą.Jeśli nie mamy pomidorków w oliwie,możemy użyć świeżego pomidora.Wierzch posypujemy płatkami papryki chilli.Pieczemy w temperaturze 180-200' przez 15 minut,aż ciasto będzie rumiane.Przed podaniem dekorujemy bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować