Wykwintna,włoska przekąska.Łatwa w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczna.Wymaga niewielkiego nakładu pracy,a efekt...sami oceńcie.
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
1 bakłażan średniej wielkości
250 g mozzarelli
280 g suszonych pomidorów w oliwie
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól morska
Pieprz kolorowy
papryka chilli w płatkach
Bakłażan na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy,kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm,solimy i pozostawiamy na 30 minut na durszlaku.Następnie odsączamy układając na ręczniku papierowym.Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i grillujemy.Ciasto francuskie dzielimy na 12 równych kwadratów.Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek bakłażana,pomidory i przykrywamy mozzarellą.Jeśli nie mamy pomidorków w oliwie,możemy użyć świeżego pomidora.Wierzch posypujemy płatkami papryki chilli.Pieczemy w temperaturze 180-200' przez 15 minut,aż ciasto będzie rumiane.Przed podaniem dekorujemy bazylią.
Komentarze