Już nie raz przekonałam się, jak dobrze mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego. Sprawdza się doskonale nawet jako spód do pizzy )
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
250g sera żółtego w kawałku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
200g pieczarek
150g szynki konserwowej
½ papryki czerwonej
kilka sztuk zielonych oliwek
garść rukoli
szczypta soli
Pizza na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.½ sera żółtego kroimy nożem w cienkie paseczki. Układamy je wzdłuż każdego boku. Płat ciasta nacinamy delikatnie na rogach i zawijamy do środka, tak by topniejący ser nie wypłynął. Przecier pomidorowy łączymy z bazylią i oregano, smarujemy środek ciasta. Pozostały ser ścieramy na tarce i częścią posypujemy nasz spód do pizzy. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy ze szczyptą soli aż do odparowania wody. Układamy je wraz z pokrojoną szynką konserwową, papryką i oliwkami, posypujemy resztą sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 20 minut. Przed podaniem układamy listki rukoli.
Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze