Pizza na cieście francuskim

5 (144 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Już nie raz przekonałam się, jak dobrze mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego. Sprawdza się doskonale nawet jako spód do pizzy )

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
    250g sera żółtego w kawałku
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    200g pieczarek
    150g szynki konserwowej
    ½ papryki czerwonej
    kilka sztuk zielonych oliwek
    garść rukoli
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza Przekąski

Pizza na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ½ sera żółtego kroimy nożem w cienkie paseczki. Układamy je wzdłuż każdego boku. Płat ciasta nacinamy delikatnie na rogach i zawijamy do środka, tak by topniejący ser nie wypłynął. Przecier pomidorowy łączymy z bazylią i oregano, smarujemy środek ciasta. Pozostały ser ścieramy na tarce i częścią posypujemy nasz spód do pizzy. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy ze szczyptą soli aż do odparowania wody. Układamy je wraz z pokrojoną szynką konserwową, papryką i oliwkami, posypujemy resztą sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 20 minut. Przed podaniem układamy listki rukoli.
    Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować