Cukinia i bakłażan zapiekane na cieście francuskim

4.5 (151 ocen)

  • 50 min

Prosta, smaczna zapiekanka.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,

    1 mały bakłażan,

    1 średnia cukinia,

    1 pomidor,

    2 jajka,

    4 łyżki śmietany 18%,

    150 g żółtego sera (startego),

    łyżka majeranku,

    łyżeczka soli, szczypta pieprzu,

    oliwa do podsmażania.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia i bakłażan zapiekane na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia 1. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • 2. Formę do zapiekania smarujemy odrobiną oliwy, wykładamy spód ciastem francuskim.

  • cukinia 3. Pomidora kroimy w cienkie plastry, układamy na cieście francuskim. Następnie układamy podsmażone plastry bakłażana. Polewamy odrobiną sosu jajeczno-śmietanowego. Układamy warstwę z plastrów cukinii. Polewamy resztą sosu, posypujemy żółtym serem.
  • 4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować