Babeczki z soczewicą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a paprykę w paseczki.
2.Gotujemy soczewicę.
3.Boczek wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie, gdy cebulka będzie już trochę miękka, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę i wlewamy trochę wody i wszystko dusimy. Pod koniec dodajemy cukinię. A gdy cukinia będzie już miękka dodajemy pomidora, koncentrat pomidorowy, posiekane listki bazylii oraz ugotowaną żółtą soczewicę i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i majerankiem i wszystko delikatnie mieszamy.
4.Kokilki wykładamy plastrami boczku, tak aby kawałki plastrów wystawały na zewnątrz. Następnie do każdej kokilki wkładamy podduszone warzywa z soczewicą i przykrywamy wystającymi kawałkami boczku, tak aby powstały „babeczki”.
5.Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Gdy babeczki będą już upieczone, przykrywamy je płaskim talerzem, delikatnie odwracamy do góry dnem i zdejmujemy kokilkę. Babeczki dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze