Leczo z zielonej papryki i pieczarek

4.5 (193 ocen)

Smaczna odmiana tradycyjnego leczo wspaniale smakuje z dodatkiem pieczywa lub ryżu

Składniki:

  • 6 strąków zielonej papryki
    45 dag pieczarek
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    3 pomidory
    20 dag odtłuszczonych parówek
    3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    sproszkowana papryka
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Leczo

Leczo z zielonej papryki i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
    Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, a następnie na paseczki.
    Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w grubsze plasterki.
    Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
    Parówki obrać z osłonek, pokroić w słupki.
  • 2. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty.
    Dodać pieczarki, dusić pod przykryciem kilka minut do momentu, aż papryka zacznie mięknąć i będzie można ją przekroić łyżką.
    Dodać pomidory i parówki, wymieszać.
  • 3. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru.
    Dusić razem jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.
    Podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą jęczmienną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Parówki Pieczarki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować