Leczo z zielonej papryki i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, a następnie na paseczki.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w grubsze plasterki.
Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w słupki.
2.Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty.
Dodać pieczarki, dusić pod przykryciem kilka minut do momentu, aż papryka zacznie mięknąć i będzie można ją przekroić łyżką.
Dodać pomidory i parówki, wymieszać.
3.Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru.
Dusić razem jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.
Podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą jęczmienną.
Komentarze