REKLAMA

Kurczak z soczewicą i warzywami

wyświetlono: 3212 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Potrawka z piersi kurczaka z dodatkiem warzyw i zielonej soczewicy.

opublikowany: 27.02.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 małe cukinie
    3 łodygi selera naciowego
    1 szklanka zielonej soczewicy
    1 puszka pomidorów
    1 puszka ciecierzycy
    150 ml bulionu drobiowego
    ½ łyżeczki płatków chilli
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki lubczyku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    natka pietruszki
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Kurczak z soczewicą i warzywami 1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy pokrojone w kotkę piersi kurczaka, smażymy do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy kilka minut, następnie dodajemy pokrojonego w paski selera naciowego, pokrojoną w grube plastry cukinię. Zalewamy bulionem drobiowym, pokrojonymi pomidorami z puszki i wsypujemy soczewicę. Przykrywamy pokrywką i na małym gazie dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka, odcedzoną ciecierzycę, przyprawy i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Posypujemy natką pietruszki. Gotowe.

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_1590

Kurczak z soczewicą

Coś nowego :)

kategoria: Dania główne potrawka opublikowany: 05.02.2015 | wyświetlono: 6119 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_1590

Dorsz z soczewicą i warzywami

Zdrowo i smacznie :)

kategoria: Dania główne opublikowany: 17.05.2015 | wyświetlono: 1528 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Lipcowadziewczyna IMG_20200825_161026_350

Gulasz z kiełbasą i czerwoną soczewicą

Gulasz z wędzoną kiełbasą i selerem z dodatkiem czerwonej soczewicy.

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 01.08.2015 | wyświetlono: 1625 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE