Babeczki z borówką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto i dokładnie wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wykroić okręgi i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2.Mus borówkowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Borówki umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować, gotować do momentu aż borówki się rozpadną, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.
3.Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, truskawkami, borówką i bezą.
Komentarze