Babeczki z borówką i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie, kruche babeczki z musem borówkowym i puszystą bitą śmietaną to fajny pomysł na szybki deser do kawki w gronie najbliższych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    150g masła
    1 jajko
    260g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    70g cukru pudru

    Mus borówkowy:
    80ml wody
    500g borówki amerykańskiej
    2 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    bita śmietana
    świeże borówki amerykańskie, truskawki
    bezy
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z borówką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto i dokładnie wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wykroić okręgi i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
  • 2. Mus borówkowy:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Borówki umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować, gotować do momentu aż borówki się rozpadną, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.
  • 3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, truskawkami, borówką i bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (179 ocen)

Babeczki z bitą śmietaną.

To może cię zainteresować