Babeczki z musem malinowym i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem malinowym i puszystą bitą śmietana to fajny pomysł na szybki deser do kawki w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    280g mąki pszennej
    150g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    88g cukru pudru

    Mus malinowy:
    500g malin
    125ml wody
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    bita śmietana
    świeże maliny
    różowa posypka
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z musem malinowym i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić ciasto i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
  • 2. Mus malinowy:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż maliny się rozpadną. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.
  • 3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, malinami i posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować