Babeczki z galaretką, bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Formy na babeczki wykładamy ciastem bardzo dokładnie.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po tym czasie najlepiej obrócić babeczki na kilka minut - wtedy powinny wyjść z foremek bez problemu.
2.Krem:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale 250 ml mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń (i opcjonalnie spirytus), cały czas ucierając.
Przestudzone babeczki smarujemy kremem.
Dodatki:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Żelatynę przygotowujemy w małej ilości wody.
Lekko wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas ubijając. Ostawiamy na chwilę, aby lekko stężała. Szprycą nakładamy bitą śmietanę na każdą babeczkę.
Galaretki przygotowujemy osobno, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie wody. Chłodzimy, aby mocno stężały i potem kroimy je w kostkę.
Babeczki dekorujemy kawałkami galaretki i dowolnymi owocami. Babeczki muszą przeleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień.
Porady
Do masy zamiast alkoholu można dodać aromat , lub użyć do niej owocowego budyniu.
Komentarze