Babeczki z galaretką, bitą śmietaną i owocami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche babeczki z kremem, bitą śmietaną, kolorowymi galaretkami i owocami. Zachwycają wyglądem i smakują wyśmienicie .

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Babeczki:
    Mąka pszenna - 600g
    Masło - 400g
    Cukier - 200g
    Żółtka jaj - 4szt
    Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Śmietana 12 lub 18% - 4 łyżki

    Krem:
    Masło - 200g
    Cukier puder - 1/4 szklanki
    Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
    Mleko - 250ml
    Spirytus (opcjonalnie) - do smaku

    Dodatkowo:
    Śmietanka 36% - 200g
    Cukier puder - 1 łyżka
    Żelatyna - 3 łyżeczki

    Galaretki owocowe - 2szt w różnych kolorach

    Owoce do dekoracji: u mnie ananas i borówki, ale mogą być dowolne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z galaretką, bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z galaretką, bitą śmietaną i owocami 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Formy na babeczki wykładamy ciastem bardzo dokładnie.
    Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
    Po tym czasie najlepiej obrócić babeczki na kilka minut - wtedy powinny wyjść z foremek bez problemu.
  • Babeczki z galaretką, bitą śmietaną i owocami 2. Krem:
    Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale 250 ml mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy.

    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń (i opcjonalnie spirytus), cały czas ucierając.
    Przestudzone babeczki smarujemy kremem.


    Dodatki:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
    Żelatynę przygotowujemy w małej ilości wody.
    Lekko wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas ubijając. Ostawiamy na chwilę, aby lekko stężała. Szprycą nakładamy bitą śmietanę na każdą babeczkę.

    Galaretki przygotowujemy osobno, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie wody. Chłodzimy, aby mocno stężały i potem kroimy je w kostkę.

    Babeczki dekorujemy kawałkami galaretki i dowolnymi owocami. Babeczki muszą przeleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień.

Porady

Do masy zamiast alkoholu można dodać aromat , lub użyć do niej owocowego budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować