Pasta warzywna a’la ajwar

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Doskonała pasta z warzyw, której skład wzorowany jest na tradycyjnych przepisach na ajwar, ale wykonanie jest znacznie uproszczone. Pastę można podawać na zimno do kanapek, wędlin, mięs z grilla, a także jako dodatek do zup, sosów lub farszów. Warto przygotować na zimę kilka słoiczków.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,2 kg mięsistej czerwonej papryki
    1 bakłażan (ok. 450 g)
    900 g mięsistych dojrzałych pomidorów
    2 małe ostre papryczki (ok. 25 g)
    1 duża cebula (200 g)
    6 ząbków czosnku
    3 płaskie łyżki soli
    4 płaskie łyżki cukru
    1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej
    ½ płaskiej łyżeczki chili mielonego (można pominąć)
    ½ płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
    2 łyżki octu 10%
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Pasta warzywna a’la ajwar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki, pomidory i bakłażana myjemy i osuszamy. Papryki (słodkie i ostre) oczyszczamy z gniazd nasiennych, z pomidorów wycinamy twardą nasadę szypułki. Bakłażana kroimy w plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie płuczemy i osuszamy. Cebulę i ząbki czosnku obieramy.
  • 2. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż masa znacznie zgęstnieje. Wówczas miksujemy ją blenderem i dodajemy sól, cukier, ocet, oliwę i pozostałe przyprawy. Jeszcze chwilę razem gotujemy. Pasta powinna być gęsta i dość pikantna.
  • 3. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 200 ml, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy w nim słoiczki do przestudzenia.

Porady

Jeżeli wolimy łagodne smaki, rezygnujemy z dodatku mielonego chili lub zmniejszamy jego ilość. Z podanej ilości składników otrzymamy 7 słoiczków o pojemności 200 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Bakłażan Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować