Prosty paprykowy ajwar

4.5 (168 ocen)

Smaczna pasta z pieczonej papryki sprawdzi się jako dodatek do wielu dań

Składniki:


  • 2 duże czerwone papryki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    Sól do smaku
    Duża szczypta papryki ostrej w proszku

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Prosty paprykowy ajwar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, ułożyć na papierze do pieczenia i piec, aż skórka ściemnieje. Wystudzić.

    Obrać paprykę ze skórki, wrzucić do garnuszka.

    Posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, krótko razem przesmażyć i dodać do papryki.

    Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i papryką ostrą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować