Prosty paprykowy ajwar

  • wyświetlono: 2944 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczna pasta z pieczonej papryki sprawdzi się jako dodatek do wielu dań

Alex M

Składniki


2 duże czerwone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól do smaku
Duża szczypta papryki ostrej w proszku

Sposób przygotowania przepisu:

Prosty paprykowy ajwar

  • 1.
    Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, ułożyć na papierze do pieczenia i piec, aż skórka ściemnieje. Wystudzić.

    Obrać paprykę ze skórki, wrzucić do garnuszka.

    Posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, krótko razem przesmażyć i dodać do papryki.

    Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i papryką ostrą. Schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatapaprykasosajwar

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy przecier z własnych  pomidorów

Dodane przez: kamilab

Domowy prosty przecier z pomidorów

Nadmiar pomidorów z działki przerabiam...

Sos paprykowy pikantny

Dodane przez: bietka

Sos paprykowy pikantny

Bardzo smaczny sos do słoików,...

Sałatka paprykowa

Dodane przez: Świeca Urszula

Sałatka paprykowa

Idealnie nadaje się na obiad jako...

pasteryzowany gotowy przecier

Dodane przez: ziutula

prosty pomidorowy przecier ziutuli.....

z tej ilości wyszło 6 słoiczków...

Przecier paprykowy

Dodane przez: rzelkazag

Przecier paprykowy

Uwielbiam dodawać go do potraw....

image-1euat4v

Dodane przez: Aga123494

Najlepsze węgierskie leczo paprykowe

Idealne i nieco zmienione leczo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE