• 40 min

Przepis pochodzi z kuchni albańskiej.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
    2 duże pomidory
    1 bakłażan
    1 cebula
    opcjonalnie kawałeczek ostrej papryczki
    łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    słodka i ostra papryka – według uznania
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ajwar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ajwar 1. Paprykę pokroić na kilka kawałków i ostrym nożem obrać ze skórki ( albo przynajmniej z jej większości) pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka, dodać olej i dusić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż warzywa puszczą sok. Ściągnąć pokrywkę i gotować do miękkości starając się odparować jak najwięcej wody. Zmiksować blenderem na gładką masę, dodać koncentrat i przyprawy. Mimo, że prawie-ajwar będzie dosyć gęsty, należy go jeszcze dobrze odparować przez około 20-30 minut na średnim ogniu, przez cały czas mieszając
  • 2. Gotowy ajwar przełożyć do słoiczków, ostudzić i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Po pasteryzowaniu (około 15 minut) można przechować do 6 miesięcy w piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować