1.Paprykę pokroić na kilka kawałków i ostrym nożem obrać ze skórki ( albo przynajmniej z jej większości) pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka, dodać olej i dusić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż warzywa puszczą sok. Ściągnąć pokrywkę i gotować do miękkości starając się odparować jak najwięcej wody. Zmiksować blenderem na gładką masę, dodać koncentrat i przyprawy. Mimo, że prawie-ajwar będzie dosyć gęsty, należy go jeszcze dobrze odparować przez około 20-30 minut na średnim ogniu, przez cały czas mieszając
2.Gotowy ajwar przełożyć do słoiczków, ostudzić i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Po pasteryzowaniu (około 15 minut) można przechować do 6 miesięcy w piwnicy.
Komentarze