Ajvar

4.46 (172 ocen)

  • 3 godz.

W zeszłym roku przywiozłam z Chorwacji słoik tego bałkańskiego sosu i zakochałam się od pierwszej łyżki. Postanowiłam zrobić sama, poczytałam, poszukałam i wyczarowałam swój ajvar. Pyszny, gęsty, wyraźnie paprykowy i tak smaczny, że wyjadałam go z garnka podczas gotowania:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3kg papryki czerwonej
    3 duże bakłażany
    1 młoda mała żółta cukinia (można pominąć)
    3 cebule
    6-7 pomidorów
    1 papryczka chilli
    2 łyżki soli
    3 łyżki octu winnego
    4 łyżki słodkiej papryki
    1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
    1 główka czosnku
    60ml oliwy
    2 łyżki cukru brązowego
Wystaw ocenę:

4.46 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ajvar Pasty

Ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ajvar 1. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, cebulę obrać. Warzywa (paprykę skórką do góry, bakłażany i cukinię przekrojoną stroną do góry, cukinię, cebulę i czosnek) ułożyć na blachach i wstawić do piekarnika. Piec ok 30-40 minut w temperaturze 220stC. funkcja "grill".
    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
    Gdy papryka przypiecze się z wierzchu, ułożyć gorącą w misce, przykryć/owinąć miskę woreczkiem foliowym i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć skórkę (powinna łatwo schodzić). Z bakłażanów wydrążyć miąższ, czosnek obrać.
  • 2. Wszystkie warzywa zemleć na maszynce, przełożyć od garnka, dodać posiekaną ostrą papryczkę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż pasta stanie się gęsta. Doprawić do smaku solą i cukrem, dodać wędzoną i słodką paprykę, wlać oliwę. Gotować od uzyskania pożądanej gęstości.
    Gorący ajvar nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut.
    Przechowywać w chłodnym miejscu.
    Smacznego!

    z podanej ilości składników wychodzi ok 2,5 litra ajvaru
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować