Ja używam ajwaru przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby
1.Bakłażany i paprykę przekroić wzdłuż, z papryki usunąćgniazda nasienne. Warzywa położyć na papierze do pieczenia skórą do góry i piec w 200°C przez około 30 minut, aż bakłażany będą miękkie, a skórka papryki sczernieje. Warzywa obrać.
2.Rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojony czosnek, dodać bakłażany i paprykę oraz papryczkę chili. Całość zblendować na gładką pastę. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Gotować na średnim ogniu przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż nasza pasta zgęstnieje.
3.Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować.
Komentarze