• 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ja używam ajwaru przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 bakłażany
    - 2 kg czerwonej papryki
    - 6 ostrych papryczek chili
    - 3-4 ząbki czosnku
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 3 łyżki oliwy
    - 2 łyżki octu balsamicznego
    - 2 łyżki cząbru
    - 2 łyżeczki słodkiej papryki
    - pieprz
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Ajwar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany i paprykę przekroić wzdłuż, z papryki usunąćgniazda nasienne. Warzywa położyć na papierze do pieczenia skórą do góry i piec w 200°C przez około 30 minut, aż bakłażany będą miękkie, a skórka papryki sczernieje. Warzywa obrać.
  • 2. Rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojony czosnek, dodać bakłażany i paprykę oraz papryczkę chili. Całość zblendować na gładką pastę. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Gotować na średnim ogniu przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż nasza pasta zgęstnieje.
  • 3. Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Bakłażan Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować