Adwokatowy torcik z malinami

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik składający się z kakaowego biszkoptu pieczonego na samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO BIAŁKOWE:

    1 szklanka białek (z ok 6 jaj)
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    woda z cytryną do nasączenia biszkoptu

    MUS MALINOWY:

    280 g malin świeżych lub mrożonych
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody

    KREM ajerkoniakowy:

    1 1/2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy
    50 g masła
    4 łyżeczki żelatyny
    1 szklanka kremówki
    1 szklanka kremu adwokatowego:
    6 żółtek
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1/2 szklanki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Desery

Adwokatowy torcik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych białek. Wmieszać za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera. Na tym etapie piana może znacznie opaść. Wlać do formy (∅ 19 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, którą po wystudzeniu należy ściąć, a ciasto przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną.
  • 2. Mus malinowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny rozmrozić i zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Można ten etap pominąć i razem z pestkami przelać do garnka. Dodać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić, a kiedy mus zacznie gęstnieć rozsmarować na każdym krążku ciasta.
  • 3. Ajerkoniak. Żółtka i cukier umieścić w misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą na małym ogniu. Żółtka ucierać z cukrem, do momentu, aż staną się puszyste i gęste, a temperatura sięgnie 40*C. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i ucierając wlewać powoli mleko skondensowane. Po przestudzeniu, intensywnie mieszając, wlewać powoli spirytus. Odlać 1 szklankę ajerkoniaku.
  • 4. Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka, razem z cukrem i masłem. Kiedy się zagotuje wlać rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdjąć z ognia i na wierzch położyć folię spożywczą, tak aby leżała na budyniu. Wystudzić.
  • 5. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
    Budyń zmiksować razem z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem podzielić na trzy równe części i wykładać na blaty ciasta z malinami. Ostatni krem wycisnęłam przez rękaw cukierniczy z krągłą tylką. Wierzch posypałam rozdrobnionym ciastem, które ścięłam po upieczeniu. Górę można ozdobić malinami. Torcik wstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Porady

Pozostały ajerkoniak należy rozprowadzić z mlekiem lub wodą uzyskując likier jajeczny odpowiedniej gęstości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować