Torcik z malinami na zimno

  • wyświetlono: 2571 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszny torcik, lekki i delikatny w smaku. Nie jest zbyt słodki, jest taki w sam raz. Moje maliny na krzaczkach są bardzo kwaśne, więc idealnie sprawdzają się w słodkich wypiekach. Napiszę Wam, że fajnie jest mieć chociaż taki mały ogródek w którym rosną owoce, nie trzeba iść wtedy do sklepu czy na ryneczek, wystarczy iść do swojego ogródka, a wiadomo, że własne owoce czy warzywa są najlepsze, smakują wyjątkowo. Więc jeśli macie ochotę na takie ciasto to bardzo polecam, wbrew pozorom wykonuje się je bardzo szybko, wystarczy galaretki chłodzić w zimnej wodzie, a następnie włożyć do zamrażalnika...i nie zapomnieć :) Zróbcie koniecznie :) Zachęcam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
1 galaretka o malinowym smaku
250 ml gorącej wody
1 szklanka świeżych malin

Dodatkowo:
1 galaretka o malinowym smaku
500 ml gorącej wody
2 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik z malinami na zimno

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 2. Masa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy je do jogurtu naturalnego i miksujemy mikserem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.
  • 3. Przekładanie: Jeden krążek biszkoptowy przekładamy do zamkniętej tortownicy ( najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia ). Wylewamy większą część masy jogurtowej, przykładamy drugim krążkiem i wykładamy pozostałą część masy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  • 4. Galaretka: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na wierzchu torciku. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą wylewamy na maliny. Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ja wstawiłam na całą noc.
  • 5. Podanie: Dobrze schłodzony torcik wyjmujemy z tortownicy. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Torcik udało mi się pokroić na 12 porcji.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 23 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastobiszkoptMalinytorcikowocowez galaretkątort z owocamitort jogurtowysezonowe owoceowocowy tortmalinowesezonowe ciastolekki torttort z galaretką

Komentarze

Podobne przepisy

kawałek gotowego tortciku

Dodane przez: Renata2

Torcik z malinami

Tort świetny na każdą okazję.

Sernik czekoladowy na zimno z malinami i galaretką z owoców leśnych

Dodane przez: rena123

Sernik czekoladowy na zimno z malinami i...

Sernik bez pieczenia, na biszkoptach,...

Torcik truskawkowy na zimno

Dodane przez: Wojty

Torcik truskawkowy na zimno

Pyszne owocowe ciasto.

Torcik z batonami DAIM

Dodane przez: PolskaGotuje

Torcik z batonami DAIM

Torcik... to warstwy bezowo-migdałowe,...

Sernik na zimno z malinami

Dodane przez: Justine_Mazur

Sernik na zimno z malinami

Lekki jak chmurka, delikatny nie...

Torcik serowo - morelowy na zimno

Dodane przez: ankad21

Torcik serowo - morelowy na zimno

Pszczółkowy torciik polubiły nawet...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE